Ανά διαστήματα η σελίδα θα ανανεώνεται με διάφορα θέματα που έχουν σχέση με το χωριό μας. 2012 - 2023

9/10/12

Υποδομές – Αξιοθέατα

Ο Άγιος Δημήτριος είναι μια ζωντανή κοινότητα 1000 κατοίκων (με μικρή ανοδική πορεία στις τελευταίες δεκαετίες), που διαθέτει τις παρακάτω υποδομές και λειτουργίες, οι οποίες καλύπτουν πλήρως και άλλους 450 κατοίκους της άμεσα συνορεύουσας κοινότητας Ρυακίου και κατά περίπτωση την ευρύτερη περιοχή (από Ακρινή μέχρι Πολύμυλο)


Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος Ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα, όχι μόνο του Ποντιακού Ελληνισμού, με πλήθος προσκυνητών από όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά του θερινούς μήνες.

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου. Στον τόπο που βρίσκεται σήμερα ο ιερός ναός, υπήρχε τζαμί. Το 1924 μετατράπηκε από τους πρόσφυγες προσωρινά σε ναό και ονομάστηκε Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου. - Εξωκλήσια της Αγίας Παρασκευής (800 μέτρα ανατολικά), Αγίου Ελευθερίου και Αγίου Ευσταθίου (εντός του χωριού).

Το εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα (2 χλμ ανατολικά) Βρίσκεται στο ομώνυμο κοινοτικό πάρκο σε έναν πλούσιο σε φυσική ομορφιά περιφραγμένο χώρο …… 
στρεμμάτων, που φιλοξενεί πάνω από 30 ελάφια και διαθέτει κατάλληλους χώρους για αναψυχή και παιχνίδι. Ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για διάφορες εκδηλώσεις, εορταστικές, κοινωνικές (γάμους, βαπτίσεις κ.α.), κ.λπ.

Την τοποθεσία «Παρχάρια» (15 χλμ ανατολικά) όπου βρίσκονται οι θερινές εγκαταστάσεις σταβλισμού των ζώων και διαμονής των κτηνοτρόφων του χωριού,
σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, που διαθέτει χώρους για αναψυχή, παιχνίδι, οδοιπορία κ.α..


Δημοτικό ΣχολείοΝηπιαγωγείο, με πάνω από 100 παιδιά. Σύμφωνα με τον πρόσφατο «Καλλικράτη» στην εκπαίδευση ήδη έχει δεχθεί το Δημοτικό Σχολείο Τετραλόφου, ενώ είναι σε εκκρεμότητα η συγχώνευση και του Δημοτικού Σχολείου Πολυμύλου.


Το μοναδικό Φαρμακείο της περιοχής.
 Λαϊκή αγορά, κάθε Παρασκευή. 
 Κλειστό Γυμναστήριο.
 Πλήθος καταστημάτων που καλύπτουν πλήρως τις τοπικές ανάγκες.

Τον Μορφωτικό – Ποντιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, έναν από τους πλέον δραστήριους Συλλόγους της Δυτικής Μακεδονίας, με πλήθος τμημάτων και δραστηριοτήτων(θεατρικό, χορευτικά, γυμναστική, ζωγραφική κ.α.), όπου συμμετέχουν πλέον των 200 ατόμων κάθε ηλικίας.


 - Εδρα ενεργών συλλόγων - φορέων της περιοχής
Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ελλησπόντου  
Σύλλογος Φορτηγατζήδων Ελλησπόντου
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου