Ανά διαστήματα η σελίδα θα ανανεώνεται με διάφορα θέματα που έχουν σχέση με το χωριό μας. 2012 - 2023

11/10/12

Σωματείο Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα

Το 1970 ιδρύεται  το Σωματείο του «Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα με σκοπό την επανίδρυση της  αρχαιότερης μονής του Πόντο η οποία είχε καταστραφεί  το 1922. Πρόεδρος από το 1970 έως το 2008 ήταν ο Παναγιωτίδης Ευστάθιος όπου με την συμπαράσταση των κατοίκων της περιοχής, τοπικών φορέων, πλήθους πιστών, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, άρχισε το επίπονο έργο της ανιστορήσεως της μονής στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης, με την κατασκευή του Ιερού Ναού, κελιών και πολλών άλλων έργων υποδομής.

Το 2008 ανέλαβε  το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με πρόεδρο τον Καζαντσίδη Χαράλαμπο, με κύριο σκοπό, να συνεχίσει τις προσπάθειες των προηγούμενων, για την ανασύσταση - ανιστόρηση της μονής, με την εγκατοίκηση ή εγκατάσταση συνοδείας μοναχών και την επανίδρυση της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής μονής.

* Η μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα, προσέφερε σπουδαίες θρησκευτικές, πνευματικές και εθνικές υπηρεσίες στον Ελληνισμό του Πόντου καθώς και έδρασε ευεργετικά απέναντι στη μονή της Παναγίας Σουμελά κατά την ίδρυση της τελευταίας το 386 μ.Χ.

* Τον Ιούνιο του 1970 μεταφέρθηκε από τις Σέρρες στον Άγιο Δημήτριο η εικόνα της αποτομής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, την οποια διέσωσε ο ιερομόναχος και κατόπιν Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Αμαραντίδης κατά την καταστροφή της μονής το 1922.

* Το 1997 κατέφθανε πλήθος πιστών από όλη την Ελλάδα, με την εγκατάστασή, του υπερήλικα γέροντα πατέρα Μάξιμου. Ο Γέροντας Μάξιμος, μέχρι της «κοιμήσεως» του στο Άγιο Όρος, ήταν ο κυριότερος χορηγός και ευεργέτης. 

* Κάθε χρόνο, σύλλογοι, σωματεία και πιστοί απ’ όλη την Ελλάδα, συρρέουν για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Ιωάννη και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του πανηγυρικού εορτασμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου