Ανά διαστήματα η σελίδα θα ανανεώνεται με διάφορα θέματα που έχουν σχέση με το χωριό μας. 2012 - 2023

11/10/12

Ενορια - εξωκλήσια.

Ενορια:
Καλαίσθητος και πρόσφατα ριζικά εξωραϊσθέντα ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Στον τόπο που βρίσκεται σήμερα ο ιερός ναός, υπήρχε τζαμί. Το 1924 μετατράπηκε από τους πρόσφυγες προσωρινά σε ναό και ονομάστηκε Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου. Στην ίδια θέση κτίσθηκε στη δεκαετία του 1930, ο υπάρχων μέχρι τώρα ενοριακός Ιερός Ναός του Αγίου Δημήτριου. Στη δεκαετία του 1960 κτίσθηκαν τα κωδωνοστάσια και ο πρόναος.

Eξωκλήσια:  Τα  εξωραϊσθέντα εξωκλήσια:

    Αγία Παρασκευή (800 μέτρα ανατολικά)

    Αγίου Ελευθερίου (εντός του χωριού).

    Αγίου Ευσταθίου (εντός του χωριού).



    Βρίσκεται στο ομώνυμο κοινοτικό πάρκο σε έναν πλούσιο σε φυσική ομορφιά περιφραγμένο χώρο……… στρεμμάτων, που φιλοξενεί πάνω από 30 ελάφια και διαθέτει κατάλληλους χώρους για αναψυχή και παιχνίδι. Ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για διάφορες εκδηλώσεις, εορταστικές, κοινωνικές (γάμους, βαπτίσεις κ.α.), κ.λπ.




    Ιερά Μονή

    Βρίσκεται στις Δυτικές πλευρές του Βερμίου, στον Άγιο Δημήτριο Ελλησπόντου Κοζάνης.
    Ο πανηγυρικός εορτασμός της Μονής γινεταί καθε 24η Ιουνίου κάθε χρόνο, στο "Γενέθλιο του Τιμίου Προδρόμου", ενώ κάθε χρόνο από τέλος Μαΐου έως τέλος Οκτωβρίου τελείται όρθρος και Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο από 07:30 μ.μ, καθώς και ιερές ακολουθίες την ημέρα εορτασμού απόδοσης του αγίου Πάσχα και στις ημέρες εορτασμού γεγονότων του βίου του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννη.




    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου